Meer artikelen
Hoe sneeuwzeker is Winterberg

Hoe sneeuwzeker is Winterberg

Winterberg is de laatste jaren sneeuwzeker geworden. Skiliftkarussell Winterberg garandeert sneeuw van half de december tot half maart.door onder andere de inzet van bijna 400 sneeuwkanonnen. Ieder jaar wordt geinvesteerd in het hele skigebied. Een voorbeeld is dat oude sneeuwkanonnen worden vervangen door nieuwe die stiller, zuiniger en efficienter zijn. Daarnaast zijn de pistenbully's nu voorzien van een gps-systeem om de pistes optimaal te kunnen prepareren en waar repareren.

Ook is de kennis van het sneeuwmaken enorm vergroot en doet men er in Winterberg alles aan om de sneeuwhoogte- en kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Doel is om het skigebied in Winterberg om jaarlijks de liften en pistes open te hebben van half december tot eind maart en te kunnen skiën.

Door in het begin van het winterseizoen wanneer de omstandigheden daar goed voor zijn zoveel mogelijk sneeuw te produceren wordt de basis gelegd voor het hele skiseizoen.

Hoe gaat het maken van sneeuw in zijn werk?

1. Hoe wordt kunstsneeuw (technische sneeuw) gemaakt? Door water heel fijn te vernevelen en in de lucht te spuiten via sneeuwkanonnen of lansen. Wanneer deze druppeltjes naar beneden vallen, bevriezen ze tot sneeuwkristallen. Door de plots lagere druk en kou buiten bevriezen de druppels tot kleine ijsbolletjes: kunstsneeuw. Dat werkt overigens alleen als het buiten een paar graden vriest.
2. Welke omstandigheden zijn nodig voor het maken van technische (kunstsneeuw) sneeuw? De ideale condities voor het maken van technische sneeuw zijn droge lucht en temperaturen onder nul. Temperatuur en luchtvochtigheid (natteboltemperatuur) bepalen samen of er wel of geen sneeuw gemaakt kan worden.
3. Wat voor water wordt er gebruikt? Er wordt regenwater gebruikt voor de productie van technische sneeuw. Er worden geen schadelijke stoffen aan het water toegevoegd. In Winterberg is het water afkomstig uit speciaal aangelegde stuwmeren of Speicherteigen die smelt- en regenwater opvangen en bewaren tot het nodig is voor gebruik.
4. Waarom voelt technische sneeuw anders aan dan natuursneeuw? Door het verschil in dichtheid voelt een piste met technische sneeuw anders aan dan een piste met natuursneeuw. Een kubieke meter natuursneeuw weegt tussen de 40 en 12 kilo, technische sneeuw kan 360 tot 400 kilo wegen. De dichtheid is dus wel vijf tot tien keer hoger!
5. Hoe krijg je een perfecte piste? Met een mix van natuurlijke en technische sneeuw kan een piste optimaal worden geprepareerd. De pistenbully’s prepareren de pistes dagelijks, waardoor deze er het hele seizoen perfect bij liggen. Tegelijkertijd wordt de sneeuw geëgaliseerd, platgedrukt en geribbeld.
6. Is de kwaliteit van technische sneeuw altijd hetzelfde? De kwaliteit van technische sneeuw is uit te drukken in 10 niveaus. Sneeuw van niveau 9 of 10 is zeer nat, terwijl niveau 1 en 2 zeer droog zijn. Om een perfect geprepareerde piste te krijgen is niveau 5 ideaal.
7. Hoeveel sneeuw is nodig om te kunnen skiën? Dit is afhankelijk van factoren als de ligging en de hellingsgraad. Voor een glooiende, blauwe piste op het noorden is 40 centimeter sneeuw al genoeg om te kunnen skiën. Een steile zwarte piste die vol in de zon ligt, heeft een veel dikkere sneeuwlaag nodig.
8. Hoe meet men de dikte van de sneeuwlaag? Pistenbully’s zijn tegenwoordig voorzien van GPS-apparatuur om de afstand tussen het voertuig en de ondergrond te kunnen meten. Op deze manier kan precies bepaald worden hoe dik de sneeuwlaag is. Aan de hand van deze gegevens kan er worden besloten om specifieke plekken extra te besneeuwen.
9. Wat voor soorten sneeuwkanonnen zijn er? Er zijn een aantal verschillende type sneeuwkanonnen. Er bv wordt gebruik gemaakt van lansen en (mobiele) sneeuwkanonnen. Lansen zijn zeer doelgericht en efficiënt, ze slingeren de druppeltjes niet de lucht in, maar spuiten ze tot een hoogte van 9,5 meter op. Sneeuwkanonnen slingeren de druppeltjes ver in de omgeving en worden ingezet bij brede pistes en wind. Naast deze sneeuwkanonnen worden er nu plaatselijk sneeuwmachines ingezet die bij enkele graden boven nu ook sneeuw kunnen produceren. Hiermee kan een basis gelegd worden op enkele (cruciale pistes) voor het begin van het skiseizoen. Dit gebeurt op kleine schaal sinds 2018.

10. Reinheitsgebot!
Oostenrijk en Duitsland kennen een Reinheitsgebot: water voor kunstsneeuw mag niet vervuild zijn en geen toevoegingen bevatten. Frankrijk, Italië en de VS kennen zo’n gebod niet en daar zijn sommige hulpstoffen toegestaan. Calcium- en magnesiumzouten kunnen bijvoorbeeld het prille begin van ijsvorming, nucleatie, versnellen en zo je waterkanon opvoeren.
Een andere bekende toevoeging is Snomax, een gesteriliseerde en gevriesdroogde bacteriekweek. Het bevat de bacterie Pseudomonas syringae, die een eiwit produceert dat ijsvorming versnelt. Een natuurlijk product, zegt de fabrikant.

11. Snowfactories:
Sinds 2019 zijn er een aantal snow factoring actief in Winterberg. Dit zijn machines die sneeuw/ijs kunnen maken bij temperaturen boven nul. In de machines wordt een soort schaafijs gemaakt dat daarna door pijpen naar buiten gespoten wordt. Wat er uitkomt houdt het midden tussen sneeuw en ijs en wordt op grote hopen gespoten. Als er een bergje is ontstaan wordt het uitgereden en fijngemaakt door de pistenbullies. De laag die hiermee ontstaat is zeer compact en blijft lang in takt.


Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met , of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 26-01-2021 / Copyright © WinterbergNu