Meer artikelen
Zijn winterbanden verplicht in Duitsland en Winterberg

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland en Winterberg

Winterbanden verplicht in Duitsland

Kijk je al uit naar je wintersportvakantie in Duitsland of Oostenrijk? Denk er wel aan dat je in Duitsland (ook als je er doorheen rijdt op weg naar Oostenrijk bv) bij winterse omstandigheden verplicht bent om winterbanden onder je auto of camper te hebben.

Wat wordt onder 'winterse weersomstandigheden' verstaan
In Duitsland meerdere zaken:
  1. ijzel
  2. gladheid door sneeuw of sneeuwmodder
  3. gladheid door ijs- of rijpvorming

Er is dus geen vaste periode waarin je in Duitsland verplicht ben om met winterbanden te rijden. Ook als het in april of oktober op de Duitse wegen glad is door sneeuw of ijzel, moet je winterbanden aanbrengen. Als je zeker wilt zijn en je gaat op vakantie naar Duitsland in oktober of april, plaats dan de verplichte banden al vanaf begin oktober en rij hiermee door tot eind april. Het is wettelijk niet nodig om banden voor winterse weersomstandigheden onder een caravan of een aanhanger te monteren, maar om meer grip op de weg te hebben en veiliger te rijden doe je er goed aan om dit wel te doen.

Eisen winterbanden in Duitsland
De soorten winterbanden die je mag/moet gebruiken, zijn duidelijk beschreven in de Duitse wetgeving. Banden die je vanaf 1 januari 2018 hebt gekocht, moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Dit sneeuwvloksymbool bestaat uit een bergpictogram met daarin de afbeelding van een sneeuwvlok. Het is voorlopig nog toegestaan om banden met de aanduiding M+S te gebruiken, indien deze werden geproduceerd vóór 1 januari 2018. De productiedatum van de band kun je aflezen aan de zijkant. De laatste vier cijfers van de zogenaamde DOT-code geven aan in welke week en in welk jaar de band werd geproduceerd. De profieldiepte van de band moet minstens 1,6 millimeter bedragen. Het wordt echter aangeraden om minimaal een diepte van 4 millimeter aan te houden.

Sneeuwkettingen in Duitsland
Naast het gebruik van de verplichte winterbanden voor winterse weersomstandigheden, moet je op sommige bergwegen ook kettingen om je banden leggen, indien de situatie daar om vraagt. Dit wordt aangegeven met een blauw, rond verkeersbord waarop een afbeelding staat van een witte autoband met een ketting. Vergeet dus niet om sneeuwkettingen mee te nemen wanneer je in de winter naar berggebieden in Duitsland rijdt. Het gebruik van kunststof kettingen is toegelaten, voor zover ze aan de wettelijke eisen voldoen. Met kettingen om de banden van je auto is de maximumsnelheid beperkt tot 50 kilometer per uur. Let hier dus goed op.

Verplichte winteruitrusting in je auto
Wanneer je in de winter op Duitse wegen rijdt, ben je ook verplicht om een volledige winteruitrusting in je auto te voorzien. Deze uitrusting moet het de bestuurder mogelijk maken om in alle omstandigheden een maximale zichtbaarheid op de weg te verkrijgen. De uitrusting bestaat minimaal uit ruitensproeiervloeistof met antivries en goed werkende ruitenwissers. Let er ook op dat je autoruiten goed schoongemaakt zijn, volledig vrij van sneeuw en ijs. Neem dus een paar ijskrabbers en een ontdooimiddel mee. Rijden met niet goed schoongemaakte ramen kan een boete opleveren.

Boete bij onjuiste winterbanden
De Duitse wetgeving voorziet in strenge boetes voor wie de verplichtingen rond de speciale banden en adequate uitrusting niet naleeft. Je kunt een boete verwachten van 60 euro als blijkt dat je met ongeschikte banden rondrijdt. De Duitse politie is nog strenger wanneer je het verkeer belemmert omdat je niet de juiste aangepaste banden om je wielen hebt liggen. In zo'n geval ben je 80 euro kwijt. De politie kan je verplichten om je wagen aan de kant van de weg te zetten en je verbieden om verder te rijden. Als er sprake is van hinder of gevaar, heb je bovendien per overtreding één strafpunt te pakken. Die strafpunten worden geregistreerd in het Duitse rijbewijsregister in Flensburg. Bij 18 strafpunten mag je in Duitsland de weg niet meer op. Wanneer je pech hebt en een lekke band moet vervangen, is het toegestaan om tijdelijk een reservewiel te gebruiken met een zomerband. Je moet dan wel bij de eerste de beste gelegenheid opnieuw een geschikte band voor winteromstandigheden laten plaatsen.

Risico's rijden zonder winterbanden in Duitsland
Als je in Duitsland betrokken raakt bij een ongeval en niet met de juiste banden reed, kan dit verregaande gevolgen hebben. De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je in dat geval gedeeltelijk aansprakelijk stellen voor het ongeval, ook al heb je er zelf helemaal geen schuld aan. Houd er dus rekening mee dat het schadebedrag, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het ongeval, mogelijk niet volledig wordt uitgekeerd.Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met , of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 26-01-2021 / Copyright © WinterbergNu